Brussen

8-12

De Brussengroepen zijn bedoeld voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar en 12 tot en met 16 jaar die een broer(tje) of zus(je) hebben met psychische problemen of een lichamelijke of verstandelijke beperking.

Je kunt direct beginnen

Meld je direct aan

Wat is de ‘Brussengroep’?

Brussen staat voor BRoer en zUSSEN van kinderen die opgroeien met een broer(tje) of zus(je) met psychische problemen zoals bijvoorbeeld autisme of ADHD of een lichamelijke of verstandelijke beperking. Als brus groei je op in een gezin waar het net even anders gaat dan in andere gezinnen. Het is fijn om hier over te kunnen praten met andere kinderen die ook opgroeien als brus.

Waarom is de Brussengroep belangrijk?

Brussen (BRoer en zUSSEN) groeien op in een gezin waarin het net iets anders gaat dan bij andere kinderen thuis. Soms is dit leuk, soms helemaal niet. Sommigen brussen maken zich zorgen over hun broer of zus of over hun ouders. Gevoelens als verdriet, schaamte en boosheid komen ook vaak voor. Het is niet altijd makkelijk om hier over te praten met bijvoorbeeld leeftijdgenoten die geen broer of zus met problemen of beperkingen hebben of gewoon thuis met je ouders.
Het kan helpen er over te praten met leeftijdgenoten die ook een broer of zus met psychische problemen of lichamelijke of verstandelijke beperking hebben.

Wat vinden anderen van de groep?

Brussen die al aan de groep hebben meegedaan vertellen dat zij het vooral heel fijn vonden dat anderen hun verhaal gelijk begrepen en dat zij zich minder alleen voelden. De brussengroep, even een plekje speciaal voor de Brus!

Wat doen we bij de Brussengroep?

De brussen komen 6 keer bij elkaar. Elke week bespreken we een thema. We praten, knutselen, doen spelletjes en kijken filmpjes.

We hebben het over:

 • de leuke kanten aan het hebben van een broer of zus met psychische problemen, een lichamelijke of verstandelijke beperking of een combinatie hiervan?
 • de problemen die je tegenkomt?
 • je gevoelens als het gaat om je broer of zus?
 • wat je nodig hebt als brus?
 • tips voor elkaar
 • tips voor de ouders

Ook geven we informatie over de verschillende psychische, lichamelijke en verstandelijke problemen.

In het voorjaar kunnen de brussen aansluiten bij de Billy Boem groep. Najaar 2024 wordt er weer een groep georganiseerd speciaal voor de brussen.
Dit voorjaar zijn er ook een aantal brussenmiddagen georganiseerd door MEE Amstel en Zaan. Klik hier voor meer informatie daarover.

Brussen van 12-16 jaar kunnen zowel  in het voorjaar als najaar meedoen met de Time 4U groep.

 • filter_5

  Aantal bijeenkomsten

  Er zijn 6 bijeenkomsten voor de kinderen van 1 uur en 15 minuten. Er is 1 bijeenkomst voor de ouders van 1,5 uur.

 • supervisor_account

  Begeleiding

  Prezens en MEE Amstel en Zaan

 • euro_symbol

  Kosten

  Deze groep is gratis

 • warning

  Let op

  Er kunnen maximaal 10 brussen aan de training meedoen.

Deze cursus kun je volgen op de volgende locaties

MEE (Brussen 8-12 jaar)

 • date_range 1 oktober 2024
 • access_time 15:45 uur

Derkinderenstraat 10
1062 DB
Nieuw-West

Routebeschrijving

Aanmelden voor de cursus "Brussen"

Cursus formulier

Section

Section