De Doe-praatgroep

8-12

De Doe-praatgroep is bedoeld voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar die een ouder met psychische zieke of verslaving hebben of hebben gehad. De groep valt onder de KOPP/ KVO-groepen; Kinderen van Ouders met Psychische Problemen en/of Verslavingsproblemen.

Je kunt direct beginnen

Meld je direct aan

Wat is de ‘Doe-praatgroep’?

In de Doe-praatgroep zitten kinderen die opgroeien met een ouder met een psychische ziekte of verslavingsproblemen. Als kind van een vader of moeder met deze problemen groei je op in een gezin waar het net iets ander aan toe gaan dan in andere gezinnen. Het is fijn om hier over te kunnen praten met kinderen die in vergelijkbare omstandigheden opgroeien.

Waarom is de Doe-praatgroep belangrijk?

Alle ouders willen graag dat het goed gaat met hun kinderen. Kinderen opvoeden is echter moeilijker als 1 van de ouders psychische en/of verslavingsproblemen heeft. Ouders en kinderen vinden het vaak moeilijk om te praten over deze problemen. Kinderen van ouders met psychische problemen voelen zich soms erg alleen. Ze schamen zich vaak en zijn vaak verdrietig en boos. Ze denken soms dat het hun schuld is dat het niet goed gaat met hun vader of moeder. Sommige kinderen hebben weinig of geen vrienden of vriendinnen en vinden het moeilijk voor zichzelf op te komen. Er zijn ook kinderen die proberen de taken van hun ouders over te nemen.

Om te zorgen dat de kinderen meer zelfvertrouwen krijgen en meer te weten komen over wat er aan de hand is met hun vader of moeder, kunnen ze met hun ouders deelnemen aan de Doe-praatgroep. Ouders krijgen in speciale ouderbijeenkomsten informatie over de groep en tips voor de opvoeding.

Kinderen die al aan de groep hebben meegedaan vertellen dat zij het vooral heel fijn vonden dat anderen hun verhaal gelijk begrepen en dat zij zich minder alleen voelden.

Wat doen we bij de Doe-praatgroep?

In de Doe-praatgroep kunnen kinderen in een veilige sfeer met elkaar praten over hun gevoelens en ervaringen. In de groep beginnen we met bijpraten en doen dan een spel, zoals het “hoe-voel-je-je-spel” of “gouden-tip-spel” en een werkopdracht, zoals een tekenopdracht, vragen stellen aan een deskundige, pestsituaties uitbeelden, een video/dvd maken, etc. De kinderen krijgen in hun “klusmap” af en toe een thuisklus mee naar huis.

 • filter_5

  Aantal bijeenkomsten

  De kindergroepen hebben 8 of 9 bijeenkomsten van 1,5 uur.

 • euro_symbol

  Kosten

  Deze groep is gratis

 • warning

  Let op

  Voorafgaand aan de groep hebben we een kennismakingsgesprek met het kind en de ouder/ verzorger(s)

Deze cursus kun je volgen op de volgende locaties

Fiep Westendorpschool

 • date_range 28 september 2021
 • access_time 16:00 uur

Overschiestraat 168
1062 XK
Nieuw-West

Routebeschrijving

Jeugdland

 • date_range 6 oktober 2021
 • access_time 14:00 uur

Valentijnkade 131
1095KH
Oost

Routebeschrijving

Huis van de Wijk de Meeuw

 • date_range 30 september 2021
 • access_time 16:00 uur

Motorwal 300
1021PH
Noord

Routebeschrijving

(Diemen) Theater de Omval

 • date_range 26 oktober 2021
 • access_time 16:00 uur

Ouddiemerlaan 104
1111HL
Zuidoost

Routebeschrijving

Aanmelden voor de cursus "De Doe-praatgroep"

Cursus formulier

Section

Section