Ik kies voor zelfcontrole

8-12

Ik kies voor zelfcontrole is een groepscursus bedoeld voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar. Het is een training waarin je leert om minder snel boos te worden, of anders boos te worden waardoor je niet in lastige situaties terecht komt. Door minder snel boos te worden of anders boos te worden ben je eerder in staat iets op te lossen met anderen, op school op thuis bijvoorbeeld.

Je kunt direct beginnen

Meld je direct aan

Wat is Ik kies voor zelfcontrole?

Het is een groepstraining voor kinderen die willen leren om rustig te reageren als zij bijvoorbeeld uitgedaagd worden of gefrustreerd zijn als iets anders gaat dan hoe zij het eigenlijk wilden. Die problemen willen oplossen zonder schelden of ruziemaken, zodat zij minder vaak de schuld krijgen en minder vaak straf krijgen, maar ook tegelijkertijd leren hoe zij met lastige situaties kunnen omgaan.

Waarom is zelfcontrole belangrijk?

Je hele leven zal je mensen en situaties gaan tegenkomen die je boos maken. Hoe fijn is het dan om nu al te leren hoe je hier mee om kan gaan op een rustige manier. Zo zal het beter lukken om je te concentreren op school en zal het thuis gezelliger worden. Je verkleint de kans dat je emotionele of psychische problemen krijgt.

Wat doen we bij Ik kies voor zelfcontrole?

Voor de start is er een kennismakingsgesprek met de het kind, de ouders en de leerkracht. De cursus bestaat uit 8 bijeenkomsten. Na 4 bijeenkomsten vindt er een tussen evaluatie plaats. Als de cursus is afgelopen, is er een afsluitend gesprek. Ouders en leerkrachten ontvangen na elke bijeenkomst een email waarin wordt uitgelegd wat de kinderen gedaan en geleerd hebben. Zo kunnen ouders en leerkrachten met de kinderen blijven oefenen in de dagelijkse praktijk.

In de training leren de kinderen in groepsverband:

 • Praten over gevoelens. Wat zijn dat, waar voel je die in je lijf, voel je het verschil tussen een beetje boos en heel erg boos?
 • Het verband tussen gedachten, gevoel en gedrag. Welke gedachten maken je boos en helpen je niet? Welke gedachten helpen je om rustig te blijven of te worden en helpen je wel?
 • Ontspannen als wapen tegen boosheid.
 • Problemen oplossen met het ABC plan.
 • Welk gedrag prettig is voor jezelf en voor de ander. Hoe kan je op een goede manier voor jezelf opkomen?

Deelnemers worden geselecteerd met behulp van de screeningslijst ABSQ (ook onderdeel van Hart en Ziel).

 • filter_5

  Aantal bijeenkomsten

  Er zijn 8 bijeenkomsten voor de kinderen, een startgesprek, tussenevaluatie en afsluitend gesprek

 • supervisor_account

  Begeleiding

  De cursus wordt gegeven door twee ervaren medewerkers van Prezens preventie Jeugd

 • euro_symbol

  Kosten

  Er zijn geen kosten

 • warning

  Let op

  De training wordt door de hele stad aangeboden op scholen en in overleg met het OKT.

Aanmelden voor de cursus "Ik kies voor zelfcontrole"

Contact Us
First
Last