Meeleefgezinnen

O

Een Meeleefgezin is er voor kinderen van ouders met psychische problemen. Het Meeleefgezin vangt een kind regelmatig op. Hierdoor groeit het kind op met extra aandacht en stabiliteit en hebben de ouders meer tijd om te herstellen.

Je kunt direct beginnen

Meld je direct aan

Wat is een Meeleefgezin?

Een meeleefgezin biedt vrijwillige en stimulerende opvang aan een kind van 0-5 jaar van ouders met psychische klachten. De opvang vindt plaats bij het meeleefgezin thuis op minimaal een vaste dag in de week.

Waarom zijn Meeleefgezinnen belangrijk?

Het is voor de sociaal-emotionele ontwikkeling belangrijk dat kinderen van ouders die psychische klachten hebben, naast de gehechtheid aan de ouders, ook een gehechtheidsrelatie opbouwen met andere vaste verzorgers. Daarnaast biedt een meeleefgezin ouders  tijd en ruimte voor zichzelf waardoor zij kunnen werken aan hun herstel en positiever in hun ouderrol staan. 

Wat doen we bij Meeleefgezinnen?

Vrijwillige meeleefouder(s) verzorgen de opvang van het kind en professionals werven en trainen meeleefouders en begeleiden de koppelingen tussen de gezinnen. De landelijke coördinatie is in handen van de Stichting Meeleefgezin. Dankzij goede screening en training van de meeleefgezinnen en fijnmazige matching zijn er al meer dan 85 gezinnen door heel Nederland gekoppeld.

Kijk hieronder naar een filmpje over het Meeleefgezin.

 • filter_5

  Aantal bijeenkomsten

  Het meeleefgezin start als het kind tussen de 0 en 5 jaar is blijft zo lang mogelijk betrokken bij het kind en zijn/haar ouders

 • euro_symbol

  Kosten

  Er zijn geen kosten verbonden

 • warning

  Let op

  Ouders moeten in staat zijn tot het verlenen van basiszorg voor hun kind(eren

Aanmelden voor de cursus "Meeleefgezinnen"

Cursus formulier

Section

Section